Élet a kata után: együtt reagáltunk a jövőnkre

aug 5, 2022 | Fotósképző

Múlt héten rendezte meg a Photon a “Fotózás, mint vállalkozás” elnevezésű rendezvénysorozat keretében a “Minden amit a KATA után tudni kell! Reagáljunk gyorsan és okosan a változásokra” című eseményét. A rendezvényen felszólalt Mórász Márton könyvelő, a Proactive Bookkeeping Kft. alapítója és ügyvezetője, aki tájékoztatta a hallgatóságot arról, hogy a fotósok milyen hatásokkal számolhatnak az átalakított KATA-törvény kapcsán, s hogy milyen lehetőségekkel számolhatnak a jövőjüket illetően. Az esemény résztvevői emellett egy beszélgetésbe is bekapcsolódhattak, melyben Pesuth Tamás a Corvinus Egyetem pénzügyi tanszékének docense és Volom András, hazánk első ENSZ Ifjúsági Küldötte, a V4SDG nevű szervezet társalapítója értekeztek majd arról, hogy milyen gazdasági helyzetre számíthatunk a következő hónapokban, és hogy ez miként csapódik le a hétköznapokra.

Nehéz idők várnak a katásokra

Az elmúlt hetekben több tucat helyről érkeztek információk arról, hogy mit jelent a kisadózó vállalkozások tételes adójának villámcsapás szerű átalakítása. Sokan – köztük rengeteg fotós – ezekből az információkból azonban nem tudták eldönteni, hogy adózás szempontjából mire kell majd felkészülniük a jövőjüket illetően, s hogy egyáltalán hogyan álljanak hozzá az egész változáshoz. A Photon múltheti eseményén ezért különös hangsúlyt fektetett a témára, s felkérte Mórász Márton könyvelőt, hogy tartson egy előadást a kata utáni élettel kapcsolatban.

A Proactive Bookkeeping Kft. alapítója és ügyvezetője az eseményen kifejtette, a kata adózás után az átalányadózásra való áttérés több problémát is felvet. Egy jóval bonyolultabb és összetettem adózást kell megérteniük a vállalkozóknak, ehhez pedig olyan könyvelőre lesz szükségük, aki pontosan ismeri az egyéni vállalkozások adózásának csínját-bínját. Másrészt át kell majd állnia a vállalkozóknak arra, hogy havi szinten, pontosan bocsássák rendelkezésére a könyvelési anyagukat a könyvelőknek, és megbecsüljék a munkájukat.

“Ezekkel a kihívásokkal sok jelenlegi katás nagyon nehezen fog majd tudni boldogulni”

– összegezte előadása mondandóját a könyvelő.

Aligha számíthatunk pozitív makro-változásokra

“Pesuth Tamással megvitattuk a világ helyzetét gazdasági és politikai szemszögből is. Én arra helyeztem a hangsúlyt, hogy az ukrán-orosz konfliktus mögött felsejlik az ennél is nagyobb amerikai-kínai szembenállás, és az abból fakadó globalizációs visszaesés”

– foglalta össze a globális gazdaság jövőjét firtató kerekasztal beszélgetés lényegét Volom András. Hazánk első ENSZ ifjúsági küldötte, a V4SDG alapítója, és Schwarzman ösztöndíjas szakember a Photon által szervezett eseményen kifejtette, a nyugati világ sok szempontból kevésbé versenyképes, így a jövőben egészen biztosan drágábban fogunk termelni. Emellett ha tovább folytatódik az Európai Uniótól való elszigetelődésünk – márpedig Volom András szerint fog –, akkor aligha számíthatunk pozitív makro-változásokra. Ebben a környezetben a vállalkozások paradigmaváltással, új megközelítésekkel kereshetnek maguknak új megoldásokat, a business as usual ugyanis nem fog működni. A következő időszakban azok a vállalkozások fognak felértékelődni, melyek okosabban, gazdaságosabban nyújtanak olyan szolgáltatásokat, amik esszenciálisak vagy segítenek az adaptációban. 

A szakemberek végül rámutattak az infláció, az árazás és a fogyasztás elemi összefüggéseire is. Vagyis arra, hogy ha emelkedik az infláció mértéke, akkor sok piaci szereplő még jobban bepörgeti azt az áremeléseivel, mert a legtöbben nem akarják, hogy nőjenek a költségeik.

“Ez azonban nem túl jó – egyeztek meg a szakemberek –, mert eközben a fogyasztás folyamatosan csökken, és eljön az a pont, amikor a bérek már nem tudják lekövetni az inflációt.”

Ebből következően az emberek elkezdenek tartalékolni a rosszabb időkre, s még jobban leverik a fogyasztást. Ez generálja majd hamarosan a recessziót.

Elkerülhetetlen a reagálás, a problémák megoldása

“Nagyon jó volt Volom Andrást és Pesuth Tamást hallani beszélgetni a kerekasztalnál, hiszen ők mélyebben is belelátnak az aktuális gazdasági kérdésekbe, a hétköznapi embereknél pontosabban meg tudják határozni az elkövetkezendő hónapok eseményeit. Mórász Mártonon pedig az látszott, hogy egy rendkívül felkészült szakember, aki jelentős tapasztalattal bír az egyéni vállalkozások adózását illetően”

– közölte Philip Norbert. Az eseményen a hallgatóságot gyarapító fotós a meetupot összességében hiánypótlónak találta, emellett számára egy fontos üzenetet is hordozott, mégpedig hogy vállalkozóként elkerülhetetlen reagálni a fontos változásokra és megoldani a problémákat.

Share This